607 241 472 lub sklep@bubukids.pl
0

Trudności z jedzeniem u dzieci i nastolatków - Wyd. Natuli

Dostępność: Kup do 14:00 - wyślemy dziś!

Producent: Wydawnictwo Natuli


Cena: 50,00 zł

Trudności z jedzeniem u dzieci i nastolatków (autor: Agata Dutkiewicz)


„Czy ona w końcu przestanie wybrzydzać przy jedzeniu?”,
„Czy on może wreszcie zacząć jeść normalnie?” 
Rodzice odpowiadają za zrównoważoną dietę dziecka, zdarza się jednak, że jedzenie powoduje zmartwienia i staje się polem walki.


„Trudności z jedzeniem u dzieci i nastolatków  Książka Trudności z jedzeniem… to przewodnik po tym, jak sobie radzić, kiedy jedzenie stanowi źródło trosk:     
- „Moje dziecko je za mało”,    
- „Moje dziecko je za dużo”,
- „Moje dziecko je jakoś dziwnie…”. 

Pokazuje też, czym tak naprawdę jest jedzenie – to nie tylko dostarczanie mocy organizmowi, ale i wspaniałe (a czasem trudne) narzędzie do budowania więzi międzyludzkich.   Ta książka podpowie, jak warto uczyć dzieci relacji z jedzeniem. Wesprze was w sytuacji, kiedy stawiacie czoła neofobii żywieniowej oraz chorobom i zaburzeniom odżywiania, w tym anoreksji czy bulimii. Autorka wskazuje także,  kiedy i do jakiego specjalisty udać się po poradę oraz pomoc. 

Opinia o książce:  Trudniejsze momenty mojego rodzicielstwa związane ze złością zapewniły mi szersze spojrzenie na własne dzieciństwo. W „Dzieciństwie rodziców” Shai Orr z niezwykłym wyczuciem i poetyckim zacięciem przeprowadził mnie przez meandry relacji z własnymi rodzicami. Dzięki temu zdołałam spojrzeć na moich przodków jak na pełnowymiarowe istoty ludzkie – czyli tak, jak chcę widzieć własne dzieci i jak pragnę, by one widziały mnie.  Natalia Fiedorczuk, pisarka i redaktorka.

Ta książka jest dla ciebie, jeśli:     
- masz wrażenie, że twoje dziecko „wchodzi ci na głowę”,
- nie wiesz, czy nie za mocno reagujesz na zachowania dziecka,
- nie potrafisz powiedzieć „nie” albo „stop”,
- wbrew sobie ulegasz prośbom,
- czujesz, że trudno ci zadbać o siebie.

Autor ułatwia rodzicielstwo! Czerpie z koncepcji psychologicznych i własnego wieloletniego doświadczenia w pracy z dziećmi, rodzicami i nauczycielami. Daje proste i praktyczne narzędzie po to, by w rodzicielstwie nie tylko dawać, ale też czerpać siłę i satysfakcję. 

Spis treści: 

Wstęp (11)
1. Relacja z jedzeniem (15) 
Dlaczego uczymy dzieci relacji z jedzeniem, a nie jedzenia (16)
Przykład płynie od dorosłych (20)
Jak wzmacniać kompetencje dziecka (26)
Jedzenie i ciało (29)
Jedzenie a nagrody i kary (35)

2. Znaczenie jedzenia w rozwoju dziecka (43) 
Jedzenie i rozwój fizyczny (46)
Jedzenie jako złożony proces fizjologiczny (49)
• Rozwój oralno-motoryczny (50)
• Integracja sensoryczna (54)
• Sygnały głodu i sytości (58)
• Style karmienia (62) 

Jedzenie i rozwój psychospołeczny (66)

Bezpieczeństwo (66)
 Emocje (70)
Więź (73)
 Autonomia i granice osobiste (75)
Relacje międzyludzkie i przynależność kulturowa (78)
 Funkcje poznawcze (78)

3. Kiedy dziecko je za mało (81) 
Czy dziecko faktycznie je za mało (83)
Dziecko je za mało, nie przybiera na wadze lub chudnie (90) 
Choroby fizyczne (96)
Anemia (97)
Choroba refluksowa przełyku (98)
Choroby jelit (99)
Celiakia (100)
Alergie pokarmowe (101)
Choroby pasożytnicze (104)
Choroby fizyczne i sitofobia (106) 

Neuronietypowość (107) 
Zaburzenia odżywiania (115)
Zaburzenia odżywiania młodszych dzieci (115)
Sensoryczna awersja do pokarmu (116)
Anoreksja niemowlęca (118)
Pourazowe zaburzenia odżywiania (121) 
Trudności relacyjne (124)
Wybiórczość jedzeniowa (127)

Neofobia żywieniowa (128)

ARFID (134)
 Ograniczanie jedzenia i kontrolowanie ciała (141) 

Okres nastoletni a zaburzenia odżywiania (141)
Anoreksja, czyli jadłowstręt psychiczny (145)
Alkoreksja (155)
Diabulimia (156)
Bigoreksja (158)
Ortoreksja (160)

4. Kiedy dziecko je za dużo (163) 
Czy dziecko faktycznie je za dużo (166)
Dziecko je za dużo i przybiera na wadze (170) 
Choroby fizyczne (176)
• Zaburzenia gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, hipoglikemia, cukrzyca) (176)
• Choroby tarczycy (179) 

Choroby genetyczne (181)
• Zespół Pradera–Williego (181)
• Zespół Alströma (182) 

Neuronietypowość (184)
• ADHD (184)
• Spektrum autyzmu (185) 

Zaburzenia odżywiania (187)
• Zaburzenia przejadania się (187)
• Zaburzenie z napadami objadania (191)
• Zespół jedzenia nocnego (195)
• Bulimia (196) 
Nadwaga i otyłość (204)

5. Kiedy dziecko je… nietypowo (213) 
Czy dziecko faktycznie je nietypowo (216)
• Konsekwencje nietypowego jedzenia (220) 
Choroby Fizyczne (223)
• Rozszczep wargi i podniebienia (223)
• Wady wędzidełka (226)
• Wady zgryzu (227)
• Dysfagia – zaburzenia połykania (229) 
Neuronietypowość (231) 
Zaburzenia odżywiania (233)
• Chomikowanie jedzenia (233)
• Zespół przeżuwania (236)
• Łaknienie spaczone (pica) (239)
• Gromadzenie pokarmów (243)
6. Leczenie trudności z jedzeniem – rola rodzica i specjalistów (247) 
Rola rodzica w procesie diagnozy i leczenia (249)
Ogólna ocena stanu zdrowia dziecka (252)
Proces diagnostyczny (258)
Leczenie specjalistyczne chorób fizycznych (259)
Leczenie specjalistyczne zaburzeń odżywiania (261)
Rodzaje terapii przy trudnościach z jedzeniem u dzieci i nastolatków (263) 
• Terapia dietetyczna (263)
• Terapia psychodietetyczna (264)
• Pomoc psychologiczna i psychoterapia (265)
• Pomoc psychiatryczna (269)
• Poradnictwo laktacyjne (270)
• Terapia neurologopedyczna, terapia karmienia (271)
• Terapia integracji sensorycznej (272) 

O czym warto pamiętać, wybierając specjalistę (273)

7. Zakończenie (275) 
Podziękowania (277) 
Lista polecanych książek (278) 
Załączniki (280) 
• Tabela głównych źródeł żywnościowych wybranych składników pokarmowych (280)
• Etapy rozwoju oralno-motorycznego i zalecane rodzaje posiłków (286)
• Przykłady zabaw wspierających rozwój oralno-motoryczny i system sensoryczny dziecka (288)
• Uśredniona wielkość jednej porcji poszczególnych grup produktów dla dzieci w różnym wieku (291)
• Siatki centylowe wskaźnika BMI (293)

O autorce:

Agata Dutkiewicz – doktor nauk medycznych, dietetyczka kliniczna, psycholożka, psychoterapeutka, psychodietetyczka, wykładowczyni akademicka. Angażuje się w projekty edukacyjne i profilaktyczne oraz jest założycielką Centrum Psychodietetyki, w którym udziela pomocy psychodietetycznej i psychoterapeutycznej.

Dodatkowe informacje:

Oprawa: twarda
Liczba stron: 300
Wydawnictwo Natuli